- Organismul nostru are nevoie de o alimentatie echilibrata pentru a evita riscuri precum supragreutatea,afectiunile cardiovasculare,cancerul.
1.Profitati in mod satisfacator de binefacerile vegetalelor?
Mananc De mai multe De 1-2 ori De 3-5 ori pe De 1-2 ori pe Rar sau
pe zi pe zi saptamana saptamana niciodata
Fructe
proaspete 4 3 2 1 0
Legume
proaspete
sau 4 3 2 1 0
congelate
Cruditati, 4 3 2 1 0
salata
Suc de
fructe sau 4 3 2 1 0
de legume
Leguminoase
(fasole,mazare 0 2 3 2 0
linte)
Total puncte:........
EVALUARE:
- Fructele si legumele nu contin doar cantitati mari de vitamine si de substante minerale,ci si substante protectoare,care ne ajuta sa ne mantinem tineri si in plina forma si ne"inarmeaza"impotriva agentilor patogeni.
- Majotitatea nutritionistilor recomanda 5 portii de fructe sau legume pe zi.
Consumul dvs. de fructe si legume este exemplar.
Organismul primeste exact cat are nevoie.Recomandare:consumati pe cat posibil produse bio,de tara,specifice fiecarui sezon.
Intre 8-13 puncte
Sunteti pe drumul cel bun!Cu o portie de vegetale in plus,organismul dvs ar fi eventual,perfect alimentat.Incercati sa mancati intre mese o portie de salata de cruditati sau beti suc de fructe proaspat stoarse.
Sub 8 puncte
Pentru a va hrani organismul cu vitamine ,substante minerale si microelemente suficiente,trebuie sa consumati mai des legume si fructe.Incercati eventual,produse alimentare congelate.In plus beti dimineata,la micul dejun,un pahar de suc de fructe,mancati ,dupa masa ,ca desert fructe proaspete si inlocuiti din cand in cand,o masa principala cu o portie de salata mixta.
2.Consumati produse lactate suficiente?
Consum De 1-2 ori De 3-5 ori pe De 1-2 ori pe Rar sau
pe zi saptamana saptamana niciodata
Iaurt slab 4 2 1 0
Lapte
degresat 4 2 1 0
Cascaval 3 2 1 0
Branza
proaspata 3 2 1 0
de vaci
Iaurt gras 1 2 3 4
Lapte
nedegresat 1 2 3 0
Branza
moale sau
crema de 1 1 2 0
branza
Total puncte:.........
EVALUARE:
Peste 11 puncte
Excelent,dvs. consumati cantitatea si combinatia adecvata de produse lactate.Tineti-o tot asa!
Intre 7-10 puncte
Sunteti pe calea cea buna,dar se poate si mai bine.O portie de produse lactate degresate pe zi reprezinta un inceput bun,dar ar trebui mai mult.Inlocuiti ,de pilda, pe viitor,masa de seara cu iautr(1,5% grasime) sau cu o felie de cascaval.Sau mancati o portie de branza de vaci cu fructe,la micul dejun.Optati insa in principiu ,pentru produsele sarace in grasimi.
Sub 7 puncte
Nu este deloc bine.Consumati produse lactate prea putine,sau prea multe nesegresate.Optati ,deci pentru cele cu continut redus de grasimi si mancati minimum o portie pe zi.Si daca nu va plac laptele sau branza,aveti grija sa mancati legume care contin calciu de pilda (broccoli ori fasole verde)si beti apa minerala bogata in calciu.
3.Organismul dvs este bine "uns"?
Folosesc De 1-2 ori De 3-4 ori pe De 1-2 ori pe Rar sau
pe zi saptamana saptamana niciodata
Ulei de
masline,in, 4 2 1 0
nuca sau
rapita
Ulei de
floarea-
soarelui, 1 2 3 0
soia,
porumb
Frisca,
smantana,
maioneza, 0 1 2 3
sosuri pt.
salate
Margarina
de regim, 2 2 1 0
unt vegetal
50%
Unt, 1 2 2 3
margarina
Total puncte:........
EVALUARE
Uleiurile vegetale contin o cantitate importanta de vitamina E (dizolvabila in grasimi).In plus uleiurile de masline,in,nuca si rapita au multi acizi grasi nesaturati,extrem de folositori pentru sanatatea sistemului cardiovascular.Un efect opus il au grasimile durificate din uleiuri pentru prajit,care nu trebiue folosite decat foarte rar si pe care este bine sa le inlocuiti cu uleiul de rapita,de pilda.
Peste 11 puncte
Folositi constient uleiurile si grasimile in general ceea ce este pozitiv.Alegeti pe cat posibil uleiuri valoroase pentru ca ele ii asigura organismului dvs chiar si in cantitati mici acizi grasi esentiali atat de importanti pentru derularea fara probleme a proceselor de metabolism
Intre7-10 puncte
Consumul dvs de grasimi nu este echilibrat .Probabil ca ar trebui sa inlocuiti mai frecvent untul si grasimile pentru prajit cu uleiuri vegetale.
Atentie la maioneza si sosuri pentru salate .Pentru uns pe paine puteti folosi,din cand in cand,branza de vaci ,in loc de unt sau margarina.
4.Cat de mare e pofta dvs de peste si carne?
Consum De 1-2 ori De 3-5 ori pe De 1-2 ori pe Rar sau
pe zi saptamana saptamana niciodata
Carnati,
mezeluri,
pateuri de 0 0 1 3
carne
Carne de 0 1 3 2
pasare
Prajeli:
(snitel, 0 0 1 2
peste pane)
Somon,
macrouri, 0 1 2 0
heringi
Chifle,
bulete 0 0 1 3
Oua 0 1 3 2
Total puncte:.......
EVALUARE
Carnea,pestele si ouale ne asigura necesarul de proteine si de microelemente,precum(fierul,zincul,si iodul).Dar un consum zilnic prea ridicat de carne este problematic pentru ca ne incarca organismul cu o cantitate prea mare de grasimi animale.
Valabil in ceea ce priveste carnea este :cu cat mai slaba cu atat mai bine.In privinta pestelui,in schimb se recomanda din cand in cand si cel gras,adica somnul,heringii sau macrourile,deoarece contin acizi grasi Omega 3 care protejeaza inima.
Peste 11 puncte
Mancati destul de putina carne si bine faceti.Doua -trei portii de carne pe saptamana sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de fier si vitamina B12.Daca vreti sa renuntati la carne,o puteti inlocui fara probleme cu oua si produse lactate.Si mai ales cu leguminoase care contin proteine vegetale valoroase.
Intre 7-10 puncte
Consumati mai des carne slaba sau pui,in loc de prajeli si paneuri.In cazul dvs exista pericolul sa mancati mai des prea gras si sa asimilati inutil substante aditive nesanatoase.Incercati sa eliminati carnea,macar din cand in cand,din meniul dvs si sa optati pt. o farfurie mare de salata sau pentru paste cu sos de rosii.
Sub 7 puncte
Consumul de carne si mezeluri este prea mare astfel ca organismul dvs primeste prea multe grasimi.Mai ales daca va confruntati cu supragreutate,hipertensiune arteriala sau cu valori prea ridicate ale colesterolului,ar trebui sa va modificati programul alimentar.Reduceti neaparat cantitatea de carne
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu